Da se na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA) dešava upravo ono što smo najavili nakon što je Stranka demokratske akcije BiH (SDABiH) postavila stranački podoban rektorat, ovih dana stižu nove potvrde

Pravni Fakultet Unsa

Naime, nepodobni profesori izloženi su svakoj vrsti maltretiranja i posebnim pritiscima prilikom njihovog biranja na pojedine naučne oblasti i predmete. Skandali, kao svakodnevnica UNSA pod upravom Muharema Avdispahića i Stranka demokratske akcije BiH (SDABiH), time su postali načinom života ove institucije.

Posljednji u nizu ovih skandala, dešavao se na Mašinskom fakultetu, gdje je osporen izbor profesora matematike, mada se radilo o profesorici koja je, prema informacijama upućenih, imala sve uslove da bude izabrana. Nije, međutim, odgovaralo Muharemu Avdispahiću, čije su naučne reference iz matematike posve sumnjive, da na ovom (kao i drugim institucijama) fakultetu, matematiku predaje neko ko njemu nije slijepo pokoran. Tako je ugrožen nastavni proces na ovom fakultetu, ali i jasno pokazan način na koji se želi rovoditi diktatura na Univerzitetu.

Još gori primjer je slučaj “istjerivanja“ profesorice Mirjane Vuković, jedine međunarodno priznate matematičarke na UNSA, sa Prirodnomatematičkog fakulteta. Prema našim saznanjima, Mirjana Vuković je izabrana u Akademiju nauka i umjetnosti BiH ispred Muharema Avdisahića od kojeg je prema informacijama neuporedivo referentnija, i to joj je bio “neoprostiv grijeh“. Na konkurs koji je raspisan za njeno radno mjesto, prijavila se nekadašnja Avdispahićeva asistentica Lejla Smajlović, mada ne želi (i neće) zasnovati radni odnos na ovom Fakultetu, jer isti ima na Ekonomskom fakultetu.

Međutim, Avdispahiću, Škrijelju i drugima, to nije smetalo da Mirjanu Vuković “udalje” sa Fakulteta, mada je ona jedan od daleko najreferentnijih naučnika na ovoj ustanovi. Naravno, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je to pratio i Vukovićki obezbjedio puni angažman, dobijajući tako naučnika i akademika sa kojim bi se ponosio svaki univerzitet.

VEZANO:
UNSA: ISSS, sigurnosni certifikati i ovce
Poznat još jedan član UO UNSA
EKSKLUZIVNO Novi UO UNSA po ideološkoj matrici SDA
Nastavljaju se blamaže sa UO UNSA
Koalicija DF i SDA potvrđena i u formiranju UO UNSA
UNSA - Avdispahićeva međunarodna blamaža
Na UNSA predaju i profesori osuđeni u akciji “Index” u Hrvatskoj!
Da li će članovi UO UNSA biti izabrani na koruptivan način?
Da li je Avdispahić privatizovao UNSA?
Resorno ministarstvo ne podržava doktorske studije na UNSA?

Ali ono sa čime se svi ponose na UNSA pod vodstvom Avdispahića je “smrtni grijeh“. Tako su svi profesori koji imaju međunarodnu naučnu referentnost danas izvrgnuti omalovažavanju i sumnjama. Najveći apsurd nalazi se u tome što te sumnje izražava neko ko nema niti jedne autorske knjige (Avdispahić), neko ko je plagijatima došao do profesorske pozicije (Faruk Mekić) i neko ko je svoje “školske zadaće“ poturao kao nove knjige, plagirajući sam sebe (Vlaisavljević), odnosno oni koji su kao supotpisnici knjiga i radova postali profesori.
Naučno inferiorni, u akademskom svijetu nedopustivo neugledni, funkcioneri UNSA su donijeli i odluke poput one da se potvrda o objavljivanju jednog naučnog rada mora dobiti od Nacionalne i univerzitetske biblioteke, a sve u cilju sprječavanja boljih da zauzmu pozicije koje im pripadaju. Drugim riječima, profesori koji objavljuju izvan BiH, ili oni koje bibliotekari NUB-a nisu evdentirali u bibliotečkim programima, nemaju šansi na mahalskom univerzitetu koji kreira Avdispahić sa svojim poslušnicima.

Slučaj Mirjane Vuković, referentne naučnice koja je morala otići sa UNSA jer je neuporedivo kvalietnija i u svijetu nauke priznatija od Muharema Avdispahića i sličnih, samo je pokazatelj kuda ide Univeerzitet u Sarajevu. 

Sve to je omogućio ministar-taksista, koji je na nezakonit način uspostavio ovu univerzitetsku vlast. Prema novim saznanjima do kojih smo došli, a čije navode nastojimo provjeriti, “Ekran” će nastaviti istraživanje o uništavanju UNSA, pokazujući da je u političkom smislu za ovo uništenje odgovorna Stranka demokratske akcije BiH (SDABiH)  i njene satelitske partije poput Socijaldemokratske unije BiH (SDUBiH), Demokratske fronte BiH (DFBiH), Naše stranke BiH (NSBiH) i slična udruženja. Šteta koja se trenutno proizvodi na UNSA, nadmašuje svaku političku dobit, li za to, očigledno, ne mare u parlamentarnoj većini Skupštine KS.

Vezano:
Diktatura intelektualnog proletarijata
Da li policajci i po cijenu sile postaju znanstvenici ?
Opravdane sumnje u Korajlićev izbor?
Manipulira li „SPUS“ studentima?
(Ne)zakonite radnje, (ne)zakonito postavljenog Korajlića
Podrška stigla putem zvaničnog dopisa
Da li je Vranj politički doktorand?
Šta se sakriva na Šumarskom fakultetu?
“SPUS” nije briga za studentske probleme sa ISSS
SKANDAL: Plagijator Faruk Mekić u ulozi prorektora za nauku
Mekić misli da plagijati zastarjevaju
Dekan Dautbašić u zaštiti plagijatorstva
Radikalno krilo: Korajlić-Vranj
Loši studenti privatiziraju SPUS

preporuči prijateljima

Komentari

  1. high quality backlinks
    18. juli 2014. 14:38

    u8RnZb I am so grateful for your article post.Much thanks again. Cool.

Komentiraj